Werkstress en een te hoge werkdruk, een blok aan het been


 

 

Werkstress of een te hoge werkdruk, is een blok aan het been. Het komt in alle branches voor en het kost extra energie in plaats van dat het energie geeft. Dit geldt voor werkgevers en hun medewerkers. Hoe iemand werkstress of een te hoge werkdruk ervaart tijdens het werkende leven, is voor iedereen verschillend.

De een kan nu eenmaal meer aan en neemt ook meer op zich dan de ander. Wat dat laatste betreft is het naar m.i. van belang dat taken goed gedelegeerd zijn tijdens het werk en dat werkgevers de kwaliteiten van medewerkers zien en hun talent op de juiste manier inzet.

Niks nieuws onder de zon?

Het blijkt in de praktijk nog helaas anders te gaan. Er is bijvoorbeeld menskracht tekort om het werk af te krijgen of er is te vaak en teveel ziekteverzuim om verschillende redenen. Dat betekent dat er teveel taken op het bord komen te liggen van medewerkers. Er is meer werkdruk en de energielevel is daardoor laag.

Echter, het is van belang dat de kwaliteit van het werk continue gegarandeerd blijft. Dat er onder deze omstandigheden meer verwacht wordt van medewerkers, is op zich geen rare gedachte. Om dit laatste, dat wat er verwacht wordt, waar te maken, behoren alle neuzen wel dezelfde kant op te staan.

Het gebeurt onder deze omstandigheden, dat medewerkers geneigd zijn alle ballen, vaak ook de minder belangrijke, in de lucht te houden. Dit is op zich een tijdje vol te houden. Of dit verstandig is? Laat ik in het midden. Het kost extra energie en het lijkt in eerste instantie, dat er geen sprake is van werkdruk of werkstress.

Na verloop van tijd, is de kans groot, dat iemand merkt dat hij of zij zichzelf teveel naar de zin is geweest. De werkstress en het ervaren van een te hoge werkdruk komt om de hoek kijken en dan is daar, het blok aan het been.

Het voorkomen van werkstress of een te hoge werkdruk is het inzetten van gedragsverandering. In de allereerste plaats begint deze gedragsverandering bij jezelf of met hulp.

Bijvoorbeeld met hulp van werkgevers. Zij zijn verantwoordelijk en zorgen voor het welzijn van hun medewerkers. (Voor meer informatie: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/arbowetgeving/vraag-en-antwoord/welke-verplichtingen-heeft-de-werkgever-volgens-de-Arbowet).

 

Niet te vergeten ligt de verantwoordelijkheid voor het eigen welzijn, ook bij de medewerkers zelf.

Een andere manier van hulp is het coachen van medewerkers. Door het ervaren van een persoonlijk 1 op 1 gesprek, met een benadering van warmte, humor en uitdaging (wil je hier meer informatie over stuur een Pb naar: https://www.annemarieleuverinkadvies.nl/index.php/contact/

Door het verkrijgen van nieuwe inzichten en mogelijkheden, raken medewerkers gemotiveerd. Dit zorgt ervoor dat hun energielevel stijgt.

 

Maak jezelf weerbaar tegen werkstress en een te hoge werkdruk.

 

Energie krijg je door goede voeding, beweging en positieve gedachten, wel bekent.
Hieronder zie je nog meer energielevel verhogende tips staan:

• Voldoening (Werk en privé) Zorg voor een balans die voor jou werkt.

• Positieve gedachten (Wees creatief) Creatief denken is creëren van mogelijkheden.

• Uitdaging ( Wees proactief ) Wacht niet op de uitdaging, vindt het zelf.

• Motivatie (Zorg voor prikkels, inspiratie) Het gevoel dat het gaat kriebelen en wat je blij maakt.

• Overzicht ( Wat heeft prioriteit) Wat is het belang en what’s in it for you?

 

‘Houd jij alleen de ballen van energie in de lucht en laat jij de stressballen vallen?’

 

Wil je meer weer weten over het werken aan werkplezier?

Kijk gerust op mijn website of vraag mijn handboek: ‘Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan’ aan op: https://www.annemarieleuverinkadvies.nl/

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *