Een sterk groeiend probleem, je werk goed kunnen doen?

Motivatie & enthousiasme daar groeien uw medewerkers van!

Het AD 8 maart 2016 ‘crisis over maar…’

ADDoor: Bart van Eldert
1-3-16 – 06:00
Kwart kan rekeningen niet betalen, derde vreest voor pensioen
© thinkstock.
De werknemer heeft het ondanks het economische herstel zwaarder dan tijdens de crisis. Dat blijkt uit het grootste FNV-onderzoek ooit waaraan ruim 46.000 werknemers hebben meegedaan.

Je werk goed kunnen doen is een sterk groeiend probleem
Mariëtte Patijn van het FNV-hoofdbestuur
Architecten en bouwvakkers, universitair hoofddocenten en inpakkers: werknemers in alle sectoren zitten volgens het onderzoek meer dan eerdere jaren in de knoop. Een kwart kan de rekeningen niet betalen. Een op de drie zit in de rats over zijn pensioen en vier op de tien vreest voor zijn baan.

Bovendien blijkt dat zestig procent van de werknemers met een vaste baan regelmatig onder hoge tijdsdruk werkt. ,,Je werk goed kunnen doen is een sterk groeiend probleem,” zegt Mariëtte Patijn van het FNV-hoofdbestuur. Zij noemt de conclusies van de Gewoongoedwerkmeter.nl verontrustend.

De Gewoongoedwerkmeter.nl van de FNV meet sinds een paar jaar voortdurend via internet wat werknemers in verschillende sectoren bezighoudt, met tot nu toe 46.000 deelnemers. Zo deden in 2015 9.409 mensen op eigen initiatief mee. De vakbond gebruikt de gegevens anoniem voor beleidsondersteuning. De onderzoeksmethode is op juistheid gevalideerd door TNO.

Het is een dun lijntje tussen ‘lekker druk’ en ongelukken
Marc van Veldhoven, hoogleraar Werk, Gezondheid en Welbevinden
Structureel hoge werkdruk
Marc van Veldhoven is aan de Universiteit van Tilburg hoogleraar Werk, Gezondheid en Welbevinden. Hij vindt de uitkomsten herkenbaar en noemt die ‘een goede weerspiegeling van het soort economie dat we nu zijn’. De salarissen groeien niet hard, en de armoede stijgt. Dat mensen regelmatig een hoge werkdruk ervaren, noemt hij zorgelijk. ,,Een tandje erbij is heel Nederlands. Internationaal gezien zitten we hoog in de overuren en hoog in de werkdruk. We werken intensief. Daar zitten grenzen aan.”

De hoogleraar wijst op de algemene relatie tussen structureel hoge werkdruk en burn out, hart- en vaatziekten en depressie. ,,Als de werkdruk structureel hoog wordt, is dat ook slecht voor de werkgever en de klant. Het is een dun lijntje tussen ‘lekker druk’ en ongelukken.”

Begrip
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben begrip voor de zorgen van werknemers. Grote faillissementen in de winkelstraten wakkeren die zorgen alleen maar aan. Ze stellen dat tijdens de crisis ook de lasten voor werknemers enorm zijn verhoogd. ‘Teruggave’ via vijf miljard belastingverlaging is nog maar net begonnen.

De werkgevers wijzen erop dat waar mogelijk lonen stegen en dat ook nu cao’s met meer loon worden afgesloten. De werkgevers verenigd in het AWVN voegen er aan toe dat veel mensen zich onzeker voelen door de crisis. Vertrouwen in de aantrekkende economie is cruciaal, stelt AWVN.

Het AD.

 

Verontrustend nieuws?!

Inderdaad is het probleem, zoals beschreven in het bovenstaande bericht, lastig vandaag de dag en waar men meer de aandacht op zou moeten vestigen!

De werknemers, mijn voorkeur gaat uit om te spreken over medewerkers, wordt meer werkdruk opgelegd, dat betekent meer presteren in dezelfde tijd.

Ook dit probleem kan men als een uitdaging zien, temeer daar werkgevers hun medewerkers meer zouden mogen betrekken bij problemen op de werkvloer en de kans zien samen een positieve draai te geven aan de situatie!

Hoe kunnen we uw medewerkers blijvend enthousiast en gemotiveerd hun werk laten doen?
Bewustwording creëren betreft het welzijn (in algemene zin) op de werkvloer, ook bij hoge werkdruk, is een aspect waar u als werkgever samen met uw medewerkers continue de aandacht op mag blijven vestigen.

Waarom?

Enthousiaste en gemotiveerde en enthousiaste medewerkers brengen tevreden klanten en tevreden werkgevers.

Het begrip begrijpen en begrepen worden!

 

Meer weten over het aanbod in workshops en meer informatie?

Kijk op de home pagina en contact.

 

Een positieve groet,

Annemarie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *