NO STRESS = SUCCES

  HERKENBAAR?  ERVAAR JIJ WERKDRUK ALS EEN ZWARE LAST?

Je leest geregeld artikelen, blogs waarin wordt geschreven over een te hoge werkdruk en teveel stress tijdens het werk.

Je kent vast wel de uitspraak; ‘Overal waar het woordje ‘te’ voorstaat wordt over het algemeen ervaren als ‘teveel’ of ‘te weinig’ of de meest veilige variant het gevoel ‘tevreden’ zijn.’ Denk aan teveel regels, teveel wensen en eisen van je werkgever, je collega’s en… wat dacht je van jezelf?!

Dit te-gevoel, te veel stress ervaar je als zijnde een positief of een minder positief gevoel.

Teveel stress zoals eerder aangegeven, kan als minder positief worden ervaren. We kennen gelukkig ook gezonde stress zoals het gevoel van ‘spanning’, bijvoorbeeld wanneer je moet presteren zoals voor het maken van een examen, een optreden of jezelf uitdagen.
Dit soort spanning ervaar je wellicht als positieve stress of ‘druk’

Het gevoel, tevreden zijn, is op zich niet verkeerd, begrijp mij goed.
Naar mijn idee bestaat de mogelijkheid dat dit ‘tevreden zijn gevoel je er onbewust van kan weerhouden om jezelf verder te ontwikkelen en jezelf uit te dagen, dat ter zijde.

Durf de uitdaging aan te gaan om je eigen mind en gedragsverandering aan te spreken zodat je het ‘te’ gevoel beter in de hand houdt. De kans is daarmee groter dat het te-gevoel naar de achtergrond verdwijnt.
Het is maar hoe je het ervaart en nog beter, hoe je ermee dealt.

Waar haal ik die wijsheid vandaan en hoe komt het dat de stress de overhand krijgt?

Door eigen levens en werkervaring merk ik, ook bij andere mensen, dat het ervaren  van stress/druk, jezelf toelaat. In hoeverre laat jij jezelf beïnvloeden door die ander of door verschillende omstandigheden en situaties die zich voordoen?

Hoe dan?

Het komt voor wanneer je ‘out of the blue’ iets gevraagd wordt tijdens het werk, ben je geneigd direct te reageren. In plaats van te zeggen ‘ik denk er eerst over na, antwoord je met een JA, terwijl je een Nee bedoelt!

Quilty, dit is mijzelf vaak genoeg overkomen en psst; ik durf het bijna niet te zeggen, het overkomt mij stiekem nog wel eens. Ik ben gelukkig ook maar een mens.

Je wordt op dat moment overrompelt en ervaart dit als stress of druk omdat je prioriteit op dat moment eigenlijk ligt bij een andere dringende taak. Ineens moet je schakelen en dat is best lastig wanneer je plots jouw schema aan moet passen of om moet gooien.

Kun je goed schakelen? Dan is er geen man overboord.

Door ervaring wordt men wijs en hier komt mijn  

Zet het te-gevoel om naar een ‘wat nu te-doen gevoel.’

Ga grenzen stellen en je wensen bespreekbaar maken bij je werkgever en collega’s. Dit schept duidelijkheid en haalt de ‘druk’ van de (werk)stress! 🤔😉 Zij zijn niet in de positie om te oordelen als het gaat om jouw gevoel qua werkdruk of stress.

Geef aan wat wel of niet voor jou werkt. Dit geeft de mogelijkheid voor je werkgever, collega’s en voor jezelf om bepaalde zaken anders te bekijken en aan te willen pakken.

Met wat lef kom je verder en maakt het werken een stuk makkelijker en minder druk en stressvol.

So go for it en maak het prettig werken mogelijk!

Met ‘NO OR LESS STRESS = SUCCES!’

Groet, Annemarie

Officiële foto Geralt bewerkt door: https://www.annemarieleuverinkadvies.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *