Werkbeleving & Werkgeluk?

     Werkbeleving & Werkgeluk

 

Werkgeluk is een veel besproken onderwerp en niet altijd een vanzelfsprekendheid. Je moet eraan blijven werken, zelfinzicht hebben en fouten durven maken waardoor je opnieuw uitgedaagd wordt en ervan leert.

Is werkbeleving, werkgeluk?

Dit is voor ieder persoon anders, het maakt dat mensen uniek zijn en een eigen gevoelswaarde hebben. Wat voor de één geldt, geldt niet voor de ander.

Q: Hoe ervoor te zorgen dat de werkbeleving het ultieme werkgeluk mogelijk maakt?

Bewustwording relaties:

Werkgevers en hun medewerkers hebben elkaar nodig. Het goed willen samenwerken heeft prioriteit, ernaar willen streven dat de neuzen de zelfde kant op staan. Het op een respectvolle manier met elkaar omgaan.

Q: Welke wensen en needs zijn er nodig om het prettig werken mogelijk te maken?

Luister naar elkaars wensen en needs, toon begrip, betrek je medewerkers bij dat wat er speelt en realiseer een prettige werkomgeving.

Q: Wat maakt het dat medewerkers gelukkig hun werk doen?

Doe af en toe aan een ontspannen time-outgesprek, vraag tussentijds hoe het gaat en wat je medewerkers zoal beweegt. Maak heersende gevoelens die niet direct boven water komen bespreekbaar. Geef je medewerkers vrijheden omtrent de taken en maak ze ervan bewust dat zijzelf de verantwoordelijkheid dragen. Prettig is het dat je medewerkers zelfstandig werken, zorg voor afwisseling en creativiteit. Gepaste humor op zijn tijd? Daar is niets mis mee, het geeft lucht, zorgt voor vrolijkheid en zorgt voor een ontspannen gevoelswaarde.

Emotie needs het gevoel dat je medewerkers tevreden zijn, plezier hebben in hun werk en de flow voelen betreft het lekker in hun vel zitten zodat zij geconcentreerd werken en een voldaan gevoel hebben.

Q: Wat maakt het werk uitdagend?

Wanneer medewerkers zich blijven ontwikkelen geeft dit inspiratie en is motivatie verhogend. Het mogen meedenken met (de op handen zijnde) veranderingen, daardoor voelen zij zich serieus genomen.

De waardering krijgen voor dat wat goed gaat, het bekende schouderklopje of een compliment en dat wat minder goed gaat minder op de voorgrond zetten.

 

Dit is naar mijn inzicht waar het om gaat, een andere kijk nemen op de manier hoe je het prettig werken kunt stimuleren.

Blog: Geïnspireerd door het geluksmodel van Martin Seligman, een van de grondleggers van de Positieve Psychologie.

 

Met welgemeende belevingsgroet,

Annemarie

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *