IK ZIE HET WEL ZITTEN!

     Lees snel verder…

 

Elke werkdag is iemand, over het algemeen genomen, minimaal 8 á 9 uur aanwezig op het werk. Er zijn diehards die er voor kiezen om de werkdag langer te maken. Vrijwillig of omdat zoals je het weleens hoort zeggen: ‘Aargh, het werk is nooit af, ik loop telkens achter de feiten aan.’ De kans is groot dat de werkdruk toeneemt en daardoor het zich vaker ziek melden meer voor de hand ligt. Het begrip hebben voor bepaalde situaties en omstandigheden op de werkvloer is aan de orde van de dag en dat er enige flexibiliteit wordt verwacht, is niets nieuws. Niet gek dat er steeds meer verwacht wordt van medewerkers om er een gunstige draai aan te geven.

De vraag is of je er blij van wordt? Werk je met plezier dan kan je bergen verzetten (dit niet al te letterlijk nemen trouwens). Maak duidelijk wat je grenzen zijn, ze zijn er om aan te geven hoever je gaat voor jezelf en anderen. Wanneer je spreekt over; een klein beetje werkdruk en gezonde stress, is daar naar mijn mening niets mis mee. Mijzelf daagt het uit en vraagt om meer.

WAT STAAT HET WERKPLEZIER IN DE WEG?

 

Is de werkdruk te hoog of ervaart iemand dit als een te hoge werkdruk? Voor ieder persoon is dit verschillend.
Ook zijn er andere omstandigheden die het werkplezier in de weg staan bijvoorbeeld; (ik voel me vrij om het beestje bij de naam te noemen),
Er is geen begrip en betrokkenheid, medewerkers nemen geen verantwoordelijkheid voor hun taken, er is geen vrijheid zoals het niet mogen meebeslissen of het opperen van ideeën, de vitaliteit van medewerkers is ver te zoeken, er is geen motivatie en het gedrag laat te wensen over. Er is, voor zover mogelijk, geen goede en juiste balans aangaande de werk en privé omstandigheden. Het talent inzetten en benutten is mogelijk, een ondergeschoven kindje. De werkgever staat geenzins open voor de mening van zijn of haar medewerkers. Er is geen sprake van gewenst gedrag.

Het figuur hieronder laat uit verschillende oogpunten zien hoe je als werkgever en medewerker het werkplezier en werkgeluk stimuleert.

    ‘Goed werkgeverschap en goed medewerkerschap toont gewenst gedrag.

    Dit is mogelijk wanneer werkgevers en hun medewerkers                                                   zich beide verantwoordelijk voelen

    om samen te werken en te gaan van werkplezier naar werkgeluk.’

 

IK ZIE HET WEL ZITTEN!

HOE DAN?

Maak werkdruk en werkstress en andere werkissues bespreekbaar. Helder zijn lucht (meestal) op.

 

  • Geef het goede voorbeeld als werkgever.
  • Geef niet alleen verantwoordelijkheid aan medewerkers, zorg ervoor dat zij die verantwoordelijkheid nemen. Begeleid dit goed en geef verwachtingen duidelijk aan.
  • Verplaats je in elkaars belevingswereld, sta open voor een gesprek, moedig elkaar aan te luisteren en spreek elkaar aan op ongewenst gedrag. Dit getuigt van een welwillend, goed werkgever en medewerkerschap.
  • Vraag hulp aan een coach of laat je medewerkers deelnemen aan een workshop gericht op de praktijk.

 

Ik hoop dat jullie inspiratie halen uit deze blog. Reageer gerust.

Ik ben Annemarie Leuverink, ik help werkgevers en hun medewerkers het werkplezier te stimuleren en het werkgeluk vergroten.

ZIE JIJ DIT OOK ZITTEN?
Is het voor jou en jouw team interessant om het werkplezier te stimuleren en het werkgeluk te vergroten? Stuur een e-mail met het thema waarover je vrijblijvend een gesprek wil naar: info@annemarieleuverinkadvies.nl

Bekijk meer blogs en video’s in de meest recente berichten of categorieën homepagina

Met een werkplezierige groet,
Annemarie

Dit rapporteren

Interessant

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *